Loading

ВАРНЕНСКАТА ТЪРГОВСКА-ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА подкрепи петицията на СНЦ”КЧИЗ” за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!

 

“Благодарим за подкрепата на Варненска Търговска-Индустриална Камара към стартирана от СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” (КЧИЗ)  “Петиция за окончателно завършване на мастър плана за развитие на пристанище Варна през 2020 година” в наше общо настояване, подкрепено вече и от СНЦ “Бъдеще за Варна” и от СПР-СТЦБ-КНСБ  /Пристанищен терминал Варна-Запад/ за окончателно завършване на мастър плана за Пристанище Варна и от задължително залагане в него на дълбоководна концепция за развитие на пристанището. Лично благодаря за пълното съдействие на г-н Иван Табаков – председател на Варненска Търговска-Индустриална Камара.”, Д-р инж. Дойчин Ников, Председател на СНЦ “КЧИЗ”.

 

Цитираме дословно декларацията на Варненска Търговска-Индустриална Камара:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

ВАРНЕНСКА ТЪРГОВСКО-ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА

С настоящата декларираме подкрепата си към Петиция за окончателно завършване на мастър плана за развитие на пристанище Варна до края на 2020 година стартирана от сдружение в обществена полза „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“ на адрес: https://www.change.org/port_varna

Приемаме за крайно тревожно най-голямото българско пристанище да няма с години мастър план. При условие, че на 16.10.2016 г. от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е възложено задание към “АИС-РХДХВ” със срок за подготовка и изпълнение 435 дни, които срок е приключил още преди 2 /две/ години без нужно в обем изпълнение от изработка на генерален план на пристанище Варна.

Също считаме, че напълно уместно в цел генериране на нови транзитни товари и за бъдещо икономическото развитие на Пристанище Варна ЕАД е нужно задължително да бъде заложена дълбоководна концепция за развитие пристанище Варна от конкретно плануване в изграждане на дълбоководни терминали в акваторията на Пристанище Варна, която да фигурира от нужно планиране от реализация в мастър плана на пристанище Варна.

Липса от ясна държавническа концепция от точна визия за развитие и модернизация на Пристанище Варна до 2030 година от готов мастър план на пристанището спира пряко и косвено икономическото развитие на цяла Североизточна България, спира привличане на мащабни европейски и ПЧИ инвестиции към целият регион, спирана плануването на европейски средства по изпълнение на стратегически проекти по ОП 2020-2027, като «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа» – EU Gateway и Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ в близост Фериботен комплекс Варна вече заложени за изпълнение до 2027 година в Интегрирана Териториална Стратегия за Развитие на Североизточен регион (СИР). Също това лишава пряко пристанище Варна – дългосрочно от възможности за обработка на модерни дълбоководни кораби,  лишава го включително от мащабни транзитни товари и от потенциални бъдещи приходи.

                                                                                         С уважение:

                                                                                         Иван Табаков, Председател на УС

                                                                                          гр.Варна, 06.11.2020 година” 

 

СПР-СТСБ-КНСБ /Пристанищен терминал Варна-Запад/ подкрепи петицията на СНЦКЧИЗ за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана за развитие на Пристанище Варна! СПР-КНСБ /Пристанище Варна-Изток/ подкрепи петицията на СНЦКЧИЗ за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана за развитие на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share