Loading

СТОПАНСКА КАМАРА – ВАРНА също подкрепи петицията на СНЦ”КЧИЗ” за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана за развитие на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!

 

“Днес, получихме поредна подкрепа от СТОПАНСКА КАМАРА ВАРНА към “Петиция за окончателно завършване на мастър плана за развитие на пристанище Варна през 2020 година” стартирана от СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” (КЧИЗ) или на едно сдружение в обществена полза, в наше общо настояване за окончателно завършване на един крайно необходим Мастър план за Пристанище Варна, стратегически за Община Варна, за град Варна, за Област Варна и за цяла Североизточна България. Благодарим на Стопанска Камара Варна за тяхната подкрепата в цел развитието на порта, и лично благодаря на инж.Огнян Спасов, Изп.Директор /Стопанска Камара – Варна”, Д-р инж. Дойчин Ников, Председател на СНЦ “КЧИЗ”

 

Цитираме дословно декларацията на Стопанска Камара – Варна:

ДЕКЛАРАЦИЯ

  С настоящата декларираме подкрепата си към Петиция за окончателно завършване на мастър плана за развитие на пристанище Варна до края на 2020 година стартирана от сдружение в обществена полза „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“, на адрес: https://www.change.org/port_varna,

  На 16.10.2016 г. от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е възложено задание към “АИС-РХДХВ” със срок за подготовка и изпълнение 435 дни, които срок е приключил още преди 2 /две/ години – без нужно в обем изпълнение от изработка на генерален (Мастър) план на пристанище Варна. Приемаме за крайно тревожен факта, че най-голямото българско пристанище /Пристанище Варна ЕАД/ да няма с години мастър план.

  Икономиката на град Варна и област Варна се нуждае от мащабни европейски и ПЧИ (Преки Чужди Инвестиции) инвестиции, индустриалните зони са най-доброто средство за привличане на производствени инвестиции, към региона има интерес от страна на Азербайджан, Китай и правителството на България трябва да се ангажира по-активно за привличането им. Интереса на чуждите инвеститори към региона е пряко обвързан, с бързата обработка на техните товари и бърза експедиция на техните транзитни товари към Централна Европа, това не може да се постигне без наличието и без изградени модерни мощности в пристанище Варна по обработка голямотонажни кораби, а също без наличието на реекспортни хъбове край Варна, в „Индустриална зона Варна-Запад“ или в непосредствена близост до пристанищен терминал Запад. Като добър пример е проекта „Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ“ в близост до Фериботен комплекс Варна стартиран от СНЦ „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“ вече подкрепен в цел реализация от общини Белослав, Девня, Аксаково и от областна администрация Варна. Подкрепяме дългосрочните действия на колегите от СНЦ „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“ за подобрение на икономическият профил и бизнес климат на град Варна и област Варна чрез реализация на мащабен клъстерен проект в подобие на Тракия Икономическа Зона в цел – стартиране, формиране и изграждане на множество индустриални зони в непосредствена близост до пристанище Варна.

   Считаме, че е крайно наложително в генералният план на пристанище Варна да фигурира  възможност да обработва голямотонажни кораби, които в момента избягват и пристанище Варна-Изток, и пристанищен терминал Варна-Запад по обясними причини – просто те могат да влязат в пристанището. Липсата на дълбоководна концепция за развитие и дълговодни терминали в пристанище Варна за обработка на тези дълбоководни голямотонажни кораби ни изважда автоматично от пазара на контейнерните хъбове в региона и прави простанище Варна едно малко фидерно пристанище –без транзитни товари и без възможности от обработка на мащабни контейнерните товари от Азия към Централна Европа.

   Поради посочените причини считаме, че отговорните държавни инстанции в българското правителство днес, трябва да направят всичко възможно генералният план на пристанище Варна да бъде завършен още 2020 година и задължително в него да фигурира изграждане на дълбоководни терминали – чрез изработка на нужна концепция за дълбоководно развитие на пристанището.

С уважение:

инж. ОГНЯН СПАСОВ, Изп. директор  /Стопанска камара – Варна/

гр.Варна, 11.11.2020 година” 

 

СПР-КНСБ /Пристанище Варна-Изток/ подкрепи петицията на СНЦКЧИЗ за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана за развитие на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие! БАН - РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР - ВАРНА подкрепи петицията на СНЦКЧИЗ за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!

One thought on “Стопанска Камара – Варна също подкрепи петицията на СНЦ”КЧИЗ” за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана за развитие на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share