Loading

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ – РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА подкрепи стартираната петиция от СНЦ”КЧИЗ” за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!

 

“Благодарим за подкрепата на БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ – РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА към стартирана от СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” (КЧИЗ)  “Петиция за окончателно завършване на мастър плана за развитие на пристанище Варна през 2020 година” в наше общо настояване,  за окончателно завършване на мастър плана за Пристанище Варна и от задължително залагане в него на дълбоководна концепция за развитие на пристанището. Лично благодаря за подкрепата на г-н Иван Табаков – координатор на БАН – РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА.”, Д-р инж. Дойчин Ников, Председател на СНЦ “КЧИЗ”.

 

Цитираме дословно декларацията на – БАН – РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

ИВАН ГЕОРГИЕВ ТАБАКОВ – КООРДИНАТОР

               С настоящата декларираме подкрепата си към Петиция за окончателно завършване на мастър плана за развитие на пристанище Варна до края на 2020 година стартирана от сдружение в обществена полза „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“ на адрес: https://www.change.org/port_varna

На 16.10.2016 г. от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е възложено задание към “АИС-РХДХВ” със срок за подготовка и изпълнение 435 дни, които срок е приключил още преди 2 /две/ години – без нужно в обем изпълнение от изработка на генерален (Мастър) план на пристанище Варна. Приемаме за крайно тревожен факта, че най-голямото българско пристанище /Пристанище Варна ЕАД/ да няма с години мастър план.

               Считаме, че е крайно наложително в генералният план на пристанище Варна да фигурира  възможност да обработва голямотонажни кораби, които в момента избягват и Варна-Изток, и Варна-Запад по обясними причини – просто те могат да влязат в пристанището. На времето, когато е строен Аспаруховият мост, той е бил проектиран с тогавашните мащаби на контейнерните превози на море, като тогава се е предвиждало, че най-големият кораб, който може да премине под Аспарухов мост (канал 1 „море-езеро“), ще пренася не повече от две до три хиляди стандартизирани контейнери (TEU). В момента в басейна на Черно море и от над  10 /десет/ години в пристанище Констанца -Румъния се обработват кораби тип „майка” (mother vessel) с по 4500 – 5000 TEU. Липсата на дълбоководни терминали в пристанище Варна за обработка на тези дълбоководни и голямотонажни кораби ни изважда автоматично от пазара на контейнерните хъбове в региона и ни прави едно малко фидерно пристанище – без бъдеще, без транзитни товари и без възможности от обработка на контейнерните товари от Азия.

               Поради посочените причини считаме, че отговорните държавни инстанции в българското правителство днес, трябва да направят всичко възможно генералният план на пристанище Варна да бъде завършен още 2020 година и задължително в него да фигурира изграждане на дълбоководни терминали – в изработена от нужна концепция за дълбоководно развитие на простанището и от изработка на конкретен технически проект за дълбоководни терминали чрез кандидатстване чрез европейско финансиране по ОП 2020-2027.

                                                                                         С уважение:

                                                                                         Иван Табаков,

                                                                                          гр.Варна, 16.11.2020 година” 

 

Стопанска Камара - Варна също подкрепи петицията на СНЦКЧИЗ за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана за развитие на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие! ТРАНЗИТНА ТЪРГОВСКА ЗОНА АД подкрепи инициатива на СНЦ КЧИЗ за окончателно завършване през 2020 година на Мастър плана на Пристанище Варна с дълбоководна концепция за развитие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share