Loading

Позитивни новини от Европейска комисия относно възможности за модернизация на държавните пристанищни терминали Варна – Изток и Варна – Запад с европейски средства за периода 2021—2027 г.

Европейската комисия (от 29.6.2021/E-002031/2021) окончателно отказа ЕС финансирането на Интермодален терминал Варна (нови пристанища), европейски средства ще има само за модернизация на съществуващи пристанища.

“Констанца и Бургас са две морски пристанища на Черно море за контейнерни товари, които са част от трансевропейската основна транспортна мрежа и обслужват входящите потоци от стоки от Далечния изток. През периода 2013—2020 г. по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) беше финансирано модернизирането на инфраструктурата и опазването на околната среда в пристанище Констанца, както и проучването за модернизиране на пристанище Бургас от крайбрежна основна инфраструктура и свързването му с железопътния транспорт. В тези две пристанища все още съществуват значителни възможности за растеж.
 
Въпреки че законодателната процедура относно МСЕ за периода 2021—2027 г. все още не е приключила, с оглед на частичния компромис между съзаконодателите свързаните с морските пристанища дейности за изграждане на основната мрежа в съответствие с глава III от Регламент (ЕС) № 1315/2013 ще бъдат допустими за финансова подкрепа.
МСЕ за периода 2021—2027 г. не предвижда възможност за финансиране на изграждането на ново пристанище.” 
Това заяви г-жа Адина Валеан – Комисар по Транспорта в Европейска комисия в отговор на зададен въпрос за изграждане на нови пристанища в България и възможности за тяхното ЕС финансиране.
СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона” има пълна готовност за заявяване още 2021 година в Брюксел (ЕК):
  1. Проект «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна- Централна Европа)» – EU Gateway заложен в Интегрирана Териториална Стратегия за Развитие на Североизточен регион (СИР) до 2027 година за реализация с мащабна подкрепа от 5 (пет) областни администрации и от 7 (седем) община на Североизточна България, включително от Областна администрация -Варна и Община Варна.
  2. Цяла авторска – Концепция за достъп на дълбоководни кораби (дълбоководни контенеровози и бълкери) в пристанище Варна (във варнеското езеро и към пристанищен терминал Варна-Запад) с мащабна подкрепа от Областна администрация -Варна, Пристанище Варна ЕАД, БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ – РЕГИОНАЛЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР – ВАРНА, СТОПАНСКА КАМАРА – ВАРНА, ВАРНЕНСКАТА ТЪРГОВСКА-ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА, ТРАНЗИТНА ТЪРГОВСКА ЗОНА АД и други.
  3. Инженерни решения от Проекти №1 и №2 (+ №3) Пристанище Варна = 3 в 1 „Мост & Шлюз & Терминал” за достъп на дълбоководни кораби към варненско езеро подкрепени от Областна администрация -Варна.
  4. Проект “Европейски Експо Център Варна (Нов Логистичен и Реекспортен хъб към СЕЕ) за внос и износ” в близост Фериботен комплекс Варна с мащабна подкрепа от 5 (пет) областни администрации и от 7 (седем) общини на Североизточна България, включително от Областна администрация -Варна и от Общини – Белослав, Девня и Аксаково.

Д-р инж. Дойчин Ников, председател СНЦ “Клъстер Черноморска Икономическа Зона”

Д-р инж. ДОЙЧИН НИКОВ: Град Варна има изключителни перспективи да стане модерен черноморски град - града, региона и България са изправени пред важен кръстопът и избор Първото заседание на междуведомствена работна група за ускорено икономическо развитие на области- Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Разград и Русе, постигане на логистична свързаност на пристанища Варна, Бургас и Русе с Централна Европа и Азия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share